Nemzetközi arany minősítésú szolgáltató

Hogyan kell szabályosan beépíteni, cserélni a lakás-mellékvízmérőket?

A lakás-mellékvízmérők beépítése rendkívül összetett folyamat, ezért minden esetben célszerű szakember segítségét kérnünk.

Mellékvízmérő telepítése esetén házi vízvezeték-hálózaton tervezési, kivitelezési munkát  az a személy, vagy szervezet  végezhet, aki tervezőként, kivitelezőként azonosítható.

A mérő üzembe helyezése csak abban az esetben lehetséges, ha a beszerelés  során is betartjuk az ide vonatkozó jogszabályokat és a mellékmérő beszerelésének módja megfelel az előírt szabványoknak. 

Néhány fontos tudnivaló a beépítésről: 

  • Az egyik legfontosabb szabály, hogy a mérő leolvashatósága biztosított legyen.
  • Az épületen belül kialakított mérőhely esetén a mellékvízmérőt a helyiség padlóvonala felett legalább 0,3 m, vízszintes beépítés esetén legfeljebb 1,3 m tengelymagassággal, függőleges beépítés esetén legfeljebb 1,5 m számlapközép-magassággal kell beépíteni. A mellékvízmérő előtt beépített elzáró (golyóscsap) és a mellékvízmérő között kizárólag egy darab oldható kötés (hollandi) lehet.
  • A lakás-mellékvízmérő számlázásba vétele előtt a Fővárosi Vízművek Zrt. egy üzembe helyezés keretén belül ellenőrzi többek között a műszakilag helyes beszerelést is.