Nemzetközi arany minősítésú szolgáltató

Mi bizonyítja a mellékvízmérők hitelességét?

A mellékvízmérők hitelességét a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési hivatal (MKEH) törvényes, sértetlen tanúsító jele (plomba, matrica) bizonyítja.

A mellékvízmérők hitelességi ideje a 2012. szeptember 1-jén hatályba lépett jogszabály értelmében 8 év.

Az 1991. évi XLV. számú mérésügyi törvény szerint a vízmérők a kötelező hitelesítésű mérőeszközök körébe tartoznak, forgalomba kerülésük előtti első, kötelező hitelesítésüket a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) - korábban Országos Mérésügyi Hivatal (OMH) - végzi el. Az MKEH a hitelesítési eljárás során a mérőt tanúsító jellel látja el, amely tartalmazza a hitelesítés évét. A mellékvízmérők hitelességi ideje a 247/2012. (VIII. 31.) Korm. rendelet értelmében 8 év, ezért azokat a hitelesítés évétől számított nyolcadik évben cserélni, vagy újrahitelesíteni kell.

Az 58/2013. (II. 27.) Korm. rendelet értelmében az ingatlanon belüli mellékvízmérő jellemzően az elkülönített vízhasználó tulajdonát képezi, ezért annak hitelesítéséről, cseréjéről a tulajdonos saját költségén köteles gondoskodni.

 

 

 

2016. október 30-a után kizárólag – a lenti ábrán látható – MID-es hitelesítéssel ellátott mellékvízmérő hozható forgalomba. Az üzembe helyezett mellékvízmérő hitelesítési évét ezt követően nem az ólomplombán, hanem az alábbi ábra szerint, a mérő számlapján elhelyezett hitelesítési év utolsó két számjegye mutatja. Amennyiben a mérőn hitelesítést tanúsító matrica is található, úgy a vízmérő hitelesítés évének a matricán lévő jelölést kell tekinteni.

Biztonsági záróelemként függőplomba (lentebbi képen) is alkalmazható.