Nemzetközi arany minősítésú szolgáltató

Miért nem egyezik meg a fővízmérő és a lakás-mellékvízmérők által mért fogyasztás?

Lehetséges okok:

  • Nem egy időben történő leolvasás, ami adott időszakban a főmérő számlájában többletet vagy negatív elszámolást eredményezhet, ez azonban hosszú távon kiegyenlítődik.
  • A lakás-mellékvízmérőkön leolvasott mérőállás egész köbméter-értéket jelez. Egy több lakásos társasházban az ezer liter (1 m3) alatti, tizedes jeggyel kifejezhető fogyasztások a lakás-mellékvízmérőkön még nem jelentkeznek, viszont összeadódva a főmérőn leolvasásra kerülnek. Azilyen típusú eltérés is kiegyenlítődik hosszabb távon.
  • A belső hálózaton előfordulhatnak meghibásodások, melyek szivárgást, csöpögést, súlyosabb esetben vízelfolyást is eredményezhetnek.
  • Előfordulhat olyan (szándékos vagy véletlen) méretlen fogyasztás a belső hálózaton, amit csak a főmérő mér, a lakás-mellékvízmérők nem.
  • A lakásokban a csöpögő csapok, folyó WC tartályok vízfelhasználása olyan alacsony, hogy azt a lakás-mellékvízmérők nem mérik, de lakásonként ezek összeadódnak, és a főmérőn fogyasztásként megjellenk.
  • Az előírásoknak nem megfelelő beszerelés mérési pontatlanságot okoz. A mérő típusától függően vízszintesen vagy függőlegesen futó csőre szerelhető fel.

Indulási érzékenység, a beszerelt mérő osztálypontossága - a mérők indulási érzékenysége osztályonként eltér, így ha a főmérő és a lakás-mellékvízmérő nem ugyanabban az osztályban van, ez a fogyasztás leolvasott értékeiben megjelenhet.