Nemzetközi arany minősítésú szolgáltató

Hogyan jut el hozzánk az ivóvíz?

Hogyan lesz a vízből ivóvíz?

Az eső, hó, jég emberi fogyasztásra alkalmatlan, mert cseppecskéi már a levegőtől is bepiszkolódnak. Ha az ember tiszta vízre vágyik, akkor azt a föld mélyéből kell felhoznia.

Az ember kutakat épít, hogy a föld mélyéből a vizet a felszínre hozza. De a parkokban, falvakban látható utcai kutakra gondoljatok! Az ember csuda érdekes gépekkel nagy-nagy lyukakat fúr a földbe, s hosszú csövet dug bele. A cső nyílásain a vízcseppek betolakszanak, az ember pedig pumpák segítségével felhozza, és a vízművekbe tereli őket. Ez nagyon drága eljárás és e mellett kénytelenek vagyunk felhasználni a patakok, folyók, tavak vizét is.

A vizet kétféleképpen lehet megtisztítani. Az egyik módja, amit tulajdonképpen a természet végez el az, hogy amikor a víz több kavics és homokrétegen keresztül halad a mélyben, ezekben a kavics és homokszemcsékben a szennyeződések megakadnak. Így a víz már a mélyben megtisztul.

A másik út, amikor a kutakból kinyert vizet a víztisztító műbe vezetik, ahol mesterségesen készített szűrök szűrik ki a vízből a szennyeződéseket, természetesen itt is több lépcsőben. A víz tisztaságát szakemberek laboratóriumokban vizsgálják és csak a megfelelő tisztaságú vizet engedik az ivóvíz vezetékekbe.

 

Hogyan jut el hozzánk a víz?

Ha találkozni szeretnétek a megtisztított vízcseppekkel, akkor elég, ha kinyitjátok a vízcsapot. De hogyan jut el a kutaktól a víz a lakásunkba?

A megtisztított víz egy csőrendszerbe, csőhálózatba kerül. A csövek behálózzák Budapestet és azt a területet, melyet ivóvízzel ellátunk. Keresztezik egymást, és ahol összeérnek, ott kis kapuk vannak, melyeket távirányítással lehet nyitni és zárni, ezzel szabályozva, hogy merre folyjék a víz.

A megtisztított víz nem rögtön a lakásokba kerül, hanem a csövek hatalmas medencékbe szállítják és gyűjtik össze. A medencékből pedig szintén távirányítással újabb csővel szállítják az ivóvizet a lakásainkba. A medencékre azért van szükség, hogy egyrészt mindenhova, egységesen lehessen elosztani a vizet, másrészt pedig, hogy ezekben mindig van tartalék víz arra az esetre, ha nagy szárazság vagy valamilyen más akadály lenne a víztermelésben. A víztornyok abban segítenek, hogy a magas házakban is mindig legyen víz, valamint a víztornyokban is mindig van tartalék víz szükség esetére. A víztornyokból és medencékből a víz újabb csöveken keresztül pedig eljut most már a rendeltetési helyére, a lakásokba.