Nemzetközi arany minősítésú szolgáltató

Szennyvízelvezetés és tisztítás

Az elmúlt években társaságunk jelentős részt vállalt a főváros szennyvizének kezelésében, valamint az agglomerációs települések szennyvízelvezetésében és tisztításában. Ezen felül, a társaságunk kezelésében lévő agglomerációs települési közművek – az Európai Uniós és magyar támogatásoknak köszönhetően – sok milliárdos fejlesztések részesei.

Társaságunk kezelésében lévő  szennyvíz-közművek

 • Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep (BKSZTT): A tisztítómű megépítésével Budapest szennyvizeinek 95%-a biológiai tisztítást követően kerül a Dunába, A BKSZTT-ről az alábbiakban számolunk be.

A BKSZTT története >>

Technológia >> 

Kérdések és válaszok a szennyvízkezelésről >>

 • A Szentendrei-sziget teljes körű csatornázása (DCST projekt) a Fővárosi Vízművek Zrt. – ezáltal a Budapest és több agglomerációs település ivóvízkészletét biztosító – vízbázis védelmét szolgálja. A Szentendrei-szigeten lévő csápos kutak meghatározóak a főváros vízellátásában. A szigeten szennyvíztisztítás nincs, az összegyűjtött szennyvizet a Duna alatt átszivattyúzva, a szentendrei szennyvíztisztító telep tisztítja kiváló hatásfokkal.
   
 • Budakeszin, zöldmezős beruházással, a XXI.sz. legkorszerűbb technológiáit alkalmazó szennyvíztisztító telep épült, mintegy 20 km hosszú csatornahálózattal. Utóbbi a város „patinás” részének, Makkosmáriának oldja meg a szennyvíz-elvezetését. A telepen alkalmazott membránszűréses biológiai szennyvíztisztítás (MBR) minden eddiginél jobb hatásfokkal tisztítja a szennyvizet.
   
 • A Csepel-szigeten komplex beruházások sora javítja a szennyvízminőséget. Tökölön és Szigetszentmiklóson telepi rekonstrukció és -bővítés, az un. Bucka városrész csatornázása; valamint az ún. RSD projekt (a Ráckeve-Soroksári Duna-ág zömmel nyaraló területeinek becsatornázása) szolgálja az érzékeny Soroksári Duna vízminőség-avítását.
   
 • Biatorbágyon új iszapvíztelenítő került üzembe helyezésre. Mind a telepen, mind a hálózaton (szennyvízátemelők) további fejlesztések megvalósítását tűzte ki célul a társaság.
   
 • Százhalombatta szennyvíztisztító telepének üzemeltetését társaságunk 2016. április 1-jével vette át, mely hozzávetőlegesen 19 000 lakos szennyvizének megtisztításáért felel. A telep üzemeltetése mellett, a Fővárosi Vízművek Zrt. felel 60 km feletti gerincvezeték, a közel 18 kilométernyi bekötővezeték és az ezekhez kapcsolódó átemelők üzemeltetéséért és karbantartásáért. A telep, a fejlett biológiai tisztításának köszönhetően, a tisztított szennyvíz minőségi mutatóit folyamatosan a megengedett határértékek alatt tartja.
A Fővárosi Vízművek Zrt. közel másfél évszázad óta gondoskodik arról, hogy a fővárost és ma már az agglomerációs településeket is ellássa kiváló minőségű ivóvízzel, és mintegy tíz éve foglalkozik szennyvízelvezetéssel és tisztítással.